top of page
Tandblekning för vita tänder

Tandblekning

Tandblekning med plasma LED ljus är skonsamt för tänderna och du slipper ilningar och isningar i tänderna. Resultatet brukar vara 4-7 nyanser vitare tänder och håller upp till 1 år.

Skonsam och effektiv tandblekning utan ilning i tänderna

Vid tandblekningen stryks en blekningsgel på dina tänder som sedan aktiveras av ett plasma LED ljus 2 x 20 min. En snabb och effektiv metod för att få vitare tänder. Endast ett behandlingstillfälle på totalt ca 60 minuter behövs för att få ett tydligt resultat och märkbart vitare tänder. Tänderna bleks 4-7 nyanser vid ett behandlingstillfälle. För att bibehålla och ytterligare bleka dina tänder kan du återkomma på en uppfräschande tandblekning. Beroende på din tandhälsa och ursprungsfärg kan resultatet vid en tandblekning variera. En del kunder nöjer sig med en blekning medan andra kunder väljer att göra två för att vara helt nöjda med sitt resultat. Har du både gulnad emalj och fläckar på tänderna efter mat, dryck och nikotin kan du göra en längre behandling på 3x20 minuter. Vita tänder är något de flesta av oss önskar men få av oss har naturligt. Medicinering, kosthållning och åldrande är några av de orsaker som bidrar till att våra tänder gulnar med åren. En tandblekning ger oftast inte bara vitare tänder och ett vackrare leende utan även en bättre självkänsla. Att skratta och le är en viktig del av ett hälsosamt liv!

ATT TÄNKA PÅ EFTER TANDBLEKNINGEN

De närmsta 48 timmarna efter tandblekningen är det bra att undvika mat och dryck med mycket färg och syra, ex: kaffe, te, Coca Cola, läsk, rött vin, vitt vin, nikotin, ketchup, rödbetor, blåbär, kinesisk/japansk soya, äpplen, citrusfrukter eftersom de innehåller antingen mycket färg eller syra och kan missfärga tänderna. Ta gärna för vana att skölja munnen med vanligt vatten ett par gånger efter varje avslutad måltid för att få bort överflödig färg och syra. Man ska däremot inte borsta tänderna efter mat och dryck eftersom man då riskerar att borsta in färg och syra  i emaljen vilket leder till missfärgningar.

VARFÖR BLEKA TÄNDER?

Att le och skratta är hälsobringande och ditt leende är dessutom en viktig del av det första intrycket andra människor får av dig. Tandblekning bidrar oftast inte bara till vitare tänder och ett vackrare leende utan även till en bättre självkänsla. Redan i faraonernas Egypten så blekte människan sina tänder. Sedan dess har metoderna för tandblekning självfallet utvecklats kraftigt. Idag kan de flesta få ett bländande vitt leende via behandling.

VARFÖR BLIR TÄNDER MISSFÄRGADE?

De allra flesta människor har någon form av missfärgning på sina tänder. Mat, kaffe, te, vin, läsk och givetvis snus och rökning sätter sina spår. Men även en del mediciner och även sjukdomar kan ge missfärgade tänder. När vi blir lite äldre förlorar ofta våra tänder lyster och vithet. Intressant är också att ett för stort intag av fluor under förkalkningen av tänderna kan göra tänderna missfärgade. Dessutom så minskar oftast vitheten med åren och somliga av oss har mindre vita tänder redan från födseln.

BRA ATT VETA OM OLIKA TYPER AV TANDBLEKNING

Tandblekning är en process som bleker missfärgningar i dina tänder ända från emaljen in till dentinet. Det finns flera olika metoder för tandblekning, både för hemmabruk och på klinik. Det är viktigt att känna till att alla tandblekningsmetoder inte ger samma resultat på dina tänder. Här beskriver vi tandblekning med plasmaljus, blekning med ultraljud och blekning med en speciell skena. De nämnda metoderna är de mest etablerade och som också ger verkligt resultat.

PLASMALJUSBLEKNING, BRA TANDBLEKNING

Vid plasmaljusblekning används plasmaljus för att aktivera blekningsgelen. Tandkött, läppar, munhåla etc. behöver inte täckas över för att undvika skadliga bieffekter och inga ilningar i tänderna uppstår under eller efter behandlingen. Plasmaljusblekning av tänder innebär att man använder sig av noggrant sammansatta och milda preparat i kombination med välbalanserad ljusstyrka. Normalt sett behöver inte heller patienter som bleker sina tänder med plasmaljus återkomma för upprepade behandlingar. Tandblekning med plasmaljus ger mycket bra resultat.

TANDBLEKNING MED LASER GÖR VI EJ!!!

Vid laserblekning används laser för att aktivera blekningsgelen. Behandlingen är ofarlig men det är vanligt att man känner ilningar i tänderna. Ilningarna kan sitta i några dagar efter behandlingen. Vid tandblekning med laser isoleras tandkött och tandhalsar med ett tättslutande plastmaterial och såväl patient som tandläkare behöver skyddsglasögon mot laserljuset. Alla är inte lämpliga kandidater för laserblekning. En viktig risk att beakta vid tandblekning med laser är att lasern värmer upp tanden och kan i vissa fall ge biverkningar i form av pulpretraktioner.

BLEKSKENA TAR TID!!!

Tandblekning med hjälp av blekskena tar längre tid än en laserblekning eller tandblekning med plasmaljus. Du kan köpa ett bleknings-kit i en vanlig affär, via postorder eller Internet. Ett annat alternativ är att få en individuellt anpassad blekskena av en tandläkare. Själva blekningen av tänderna sköter du själv hemmavid, antingen nattetid eller dagtid. Resultatet blir liknande som vid en laser- eller plasmaljusblekning men tar avsevärt längre tid och är besvärligare. 

WHITENING STRIPS

Whitening Strips är remsor belagda med lågprocentig blekningsgel. Remsorna täcker endast vissa delar av de främre tänderna och de tar inte bort fläckarna mellan tänderna. Remsorna ger ofta ett ojämnt och fläckigt resultat, vilket är en bidragande faktort till varför de inte är godkända i Sverige.

 

SAMMANFATTNINGSVIS OM TANDBLEKNING

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns flera olika metoder för tandblekning. Alla metoder inte är lämpliga för alla sorts tänder. Laserblekning, ultraljudsblekning, plasmaljusblekning och blekning med blekskena ger ett bra resultat men har något varierade tillvägagångssätt. Ultraljudsblekning och plasmaljusblekning är de metoder som är mest skonsamma för dina tänder i och med att laserblekning och tandblekning med blekskena innebär en viss risk för tillfälliga ilningar i tänderna.


TANDBLEKNING HOS OSS

Alla som utför tandblekning hos oss har utbildats i denna metoden och vet allt kring dessa rutiner. Tandblekning räknas som en kosmetisk behandling och vi har valt plasmaljus just för de få komplikationer som kan uppstå. Vi är noga med hygien både i lokalerna och med de verktyg vi använder. Eftersom det är en kosmetisk behandling kan vi däremot inte se vilken typ av emalj du har eller om du har några problem med dina tänder utan du ansvarar för att dina tänder är i gott skick, att du inte har känsliga tandhalsar osv.  


 

Tandblekning

bottom of page